HU
Magyar
HU
Magyar
GB
English
HUNGARO COPTER
HUNGARIAN EXPERIMENTAL HELICOPTER
HUNGARO COPTER
HUNGARIAN EXPERIMENTAL HELICOPTER
HU
Magyar
HU
Magyar
GB
English
HU
Magyar
HU
Magyar
GB
English
RÓLUNK
Lorem ipsum
HU
Magyar
HU
Magyar
GB
English
HUNGARO COPTER
HUNGARIAN EXPERIMENTAL HELICOPTER

Valóra vált álom

Vannak, akiket megdermeszt a válság, míg másokat új utak keresésére sarkall. Utóbbiak körébe tartozok én is, 2008-ban döntöttem úgy hogy helikopterfejlesztésbe kezdek.

Az üzemben alapvetően hidraulikus, pneumatikus alkatrészeket gyártunk, ám 2008- ban érezhetően megcsappantak a megrendelések .

Számos kiváló szakember dolgozik nálam, s mindenképpen munkát akartam biztosítani számukra. Régóta érdekel a repülés, magam is vezettem vitorlázó gépet, így, ha nem is teljesen laikusként, de amatőrként határoztam úgy: próbáljunk meg helikoptert építeni. Eredetileg egy célom volt, legyen működőképes és tesztelhető.

Nos, a masina immár elkészült, működik, sőt,  megkapta a légügyi hatóság repülési engedélyét  mint kísérleti jármű.

Sikertörténetnek hangzik, de természetesen igazi kemény munka áll mögötte. Juhász Zoltán főmérnökkel közösen terveztük az alapokat, eleinte hatan dolgoztunk a gépmadárral. Segítséget kaptunk a budapesti Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának munkatársaitól, valamint számos külsős szakértőktől is. A konstrukciót meghatározták az anyagi lehetőségek, illetve a rendelkezésre álló műszaki háttér, hiszen a terv az volt, helyben készüljön el a helikopter.

 Az első hat hónapot működőképes modellek vizsgálatával töltöttük a legjobb megoldásokat keresve. A feladat talán egyszerűnek tűnik, de az nem elég, hogy a gép felemelkedjen, számos probléma ugyanis akkor derül ki, amikor a helikopter már elhagyta a földet. Hazánkban többen is próbáltak már s próbálnak ma is helikopter építeni, de valójában jól működő modell – a miénken kívül – még nem készült, ilyen szempontból tehát úttörők vagyunk. A világon mindössze 15 ország tudhat magának helikoptergyártást, ha megkapjuk a típusengedélyt, hazánk is beállhat a sorba, ami természetesen óriási büszkeség lenne.

A szerkezet repülési tulajdonságai felülmúlják a versenytársakét, ráadásul az ára sem elhanyagolható tényező: körülbelül 20-25 százalékkal olcsóbban tudjuk produkálni ugyanazt a minőséget, mint más gyártók. 

 Helikoptert gyártani hosszú folyamat. Nagy kihívás megépíteni, de jól még nagyobb. Ráadásul szépnek is kell lennie, megbízhatónak, ami rendkívül fontos e területen. Ugyancsak lényeges tényező, hogy piacképessé tegyük a gépet. E munka első állomása egy kabin megépítése lesz, a következő pedig a kétszemélyes változat, amelyet akár oktatási célokra is használhatnának.

A Hungaro Copter berepülője Rács Tamás, a légi mentők főpilótája. A szakember értékelésében úgy fogalmazott: a verpeléti fejlesztésű helikopternek nemcsak a dinamikája és kormányozhatósága jó, de súly-lóerő aránya is felülmúlja a megszokottakat.  A Hungaro Coptert  számos hazai és nemzetközi kiállításon is megcsodálhatták már működés közben, a cégünk facebook oldalán pedig (www.facebook.com/hungaroheli) bárki otthonról, a székből gyönyörködhet a nem mindennapi masinában.


​                                                                                                                                                                                                                             Farkas Gábor